Wortelkanaalbehandeling

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel(s). In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. In de kanalen bevinden zich zenuwen en bloedvaten. Deze zenuwen kunnen ontstoken raken en veroorzaken heftige pijn. Soms geeft een ontsteking geen klacht maar moet alsnog behandeld worden om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot en dat de tand/kies verloren gaat.

De behandeling:

Nadat wij u een plaatselijke verdoving hebben gegeven, maken wij via de bovenkant uw kies open. Daarna reinigen wij de kies met kleine vijltjes en met een desinfecterende vloeistof. Wij maken enkele röntgenfoto’s om te kijken naar de lengte van de wortels en naar het verloop van de behandeling. De kanalen worden opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn.

Een wortelkanaalbehandelingkan napijn veroorzaken, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een gewone pijnstiller onderdrukken.

Endodontische herbehandeling:

Het komt soms voor dat een wortelpuntontsteking niet geheel geneest of klacht veroorzaakt. Met moderne instrumenten en materialen worden de kanalen opnieuw schoongemaakt, gedesinfecteerd, en gevuld.

Als een herbehandeling niet mogelijk is kunnen wij alternatieven bespreken: chirurgische ingreep via de kaakchirurg of extractie.

Download hier de PDF over een wortelkanaalbehandeling
Bent u nieuw en wilt u graag een patiënt worden van Tandartsenpraktijk Leidsche rijn, klik dan hier
Wilt u een afspraak maken dan kunt contact opnemen met onderstaand telefoonnummer:
030 677 61 61
Onze mooie praktijk is voorzien van zeer moderne apparatuur en voorziet in alle gemakken voor onze patiënten
Voor spoedeisende behandeling buiten openingstijden kunt u onderstaande button aanklikken