Protheses

Na verlies van uw eigen tanden en kiezen speelt een prothese een essentiële rol bij kauwen en spreken en vormt de basis voor een mooie nieuwe lach. Met een partiële prothese beschermt u de rest van uw gebit tegen slijtage.

Plaatje en frame:

Gedeeltelijke vervanging

Een plaatje of een frame zijn partiële protheses en worden gebruikt om een aantal tanden en/of kiezen te vervangen. De tanden en/of kiezen zijn vastgezet op kunsthars. Met kleine haakjes wordt het plaatje vastgemaakt aan de bestaande tanden en/of kiezen. Bij een frame zitten de tanden en kiezen vast op een metalen plaatje dat met haakjes wordt vastgemaakt aan bestaande tanden en/of kiezen. Metaal is sterker dan kunsthars en daarom is het frame dunner dan een plaatje. Dat zit gewoon prettiger én het heeft minder invloed op smaak en gevoel. Bovendien zal de kaak minder slinken dan bij een plaatje.

Als het gaat om stevigheid en minder risico's voor gezonde tanden en kiezen en de kaak, is een frame een beter alternatief dan een plaatje.

Een frame is een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

Reiniguw prothese na iedere maaltijd (boven een wasbak, zonder tandpasta), uw eigen gebit en  ook het slijmvlies onder de prothese.Besteed extra aandacht aan het verwijderen van tandplak, vooral op die tanden en kiezen waarop uw prothese steunt. Leg uw kunstgebit sowieso één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water.

Kunstgebit:

Een uitneembare volledige prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende alle tanden en kiezen. Het kan zowel voor de boven als voor de onderkaak. Een kunstgebit voor de bovenkaak biedt meer houvast dan voor de onderkaak.De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Zoals met alles wat nieuw is, moeten mensen altijd wennen aan een kunstgebit. Bovendien kunnen er in de eerste weken pijnklachten optreden. Blijf daar niet te lang mee lopen, maar ga op tijd naar de tandarts.

 

Een kunstgebit wordt door de basisverzekering vergoed  (minus eigen risico).

Een kunstgebit kan bevestigd worden op implantaten als de kaak zodanig geslonken is dat de houvast voor de protheses onvoldoende is: “uitneembaar klikgebit”. Wij kunnen een aanvraag indienen bij uw verzekering.

Bent u nieuw en wilt u graag een patiënt worden van Tandartsenpraktijk Leidsche rijn, klik dan hier
Wilt u een afspraak maken dan kunt contact opnemen met onderstaand telefoonnummer:
030 677 61 61
Onze mooie praktijk is voorzien van zeer moderne apparatuur en voorziet in alle gemakken voor onze patiënten
Voor spoedeisende behandeling buiten openingstijden kunt u onderstaande button aanklikken