Mondhygienist

Bij Tandartspraktijk Leidsche Rijn leggen wij nadruk op de mondhygiëne ter voorkoming van klachten aan gebit en tandvlees. Een gezonde mond en gezond tandvlees is ook van belang voor de algehele gezondheid: een ernstige tandvleesontsteking heeft  een negatieve invloed op onze algehele gezondheid. “Voorkomen is beter dan genezen”.

Problemen blijken vaak te ontstaan doordat de mond niet adequaat wordt gereinigd. Is de mondhygiëne onvoldoende of zijn er tandvleesproblemen, maken wij voor u een afspraak bij de preventie-assistente of de mondhygiëniste in onze praktijk. De mondhygiëniste kan u advies en voorlichting geven over mondverzorging, tandvleesontsteking, en voedingsgewoonten. De mondhygiëniste en preventie assistente kunnen uw gebit reinigen: verwijdering van het tandsteen, tandplak en aanslag.

Door tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van uw tandvlees: gingivitis. Een gingivitis is “eenvoudig” te behandelen.

Als de bacteriële ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot praten wij over parodontitis waardoor het tandvlees los komt van de tanden en kiezen: die ontstane ruimte tussen de tanden en het tandvlees noemen wij pockets. Door de aanwezigheid van pockets is de verbetering van de mondhygiëne niet meer voldoende om de ontsteking te genezen. Door een parodontitis kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Regelmatige professionele behandeling is daardoor noodzakelijk om het gebit te behouden. Een parodontitis kan halitose (slechte adem) veroorzaken.

Bij behandeling van parodontitis volgen wij een protocol dat opgesteld is door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie:

- Diagnostiek via pocketstatus metingen            
- Bespreking ernst situatie en behandelmogelijkheden
- Intensieve professionele gebitsreiniging
- Uitgebreide instructie mondhygiëne
- Herbeoordeling: pockets meeting en zo nodig bacterieel onderzoek
- nazorg

Door middel van regelmatige behandeling is het de bedoeling dat pockets in diepte reduceren, zodat de mond door middel van een goede mondhygiëne stabiel kan worden gehouden. Daar kaakbot verloren gaat en niet opnieuw wordt aangemaakt is terugtrekkend tandvlees een logisch gevolg van parodontitis en behandeling daarvan.

Bent u nieuw en wilt u graag een patiënt worden van Tandartsenpraktijk Leidsche rijn, klik dan hier
Wilt u een afspraak maken dan kunt contact opnemen met onderstaand telefoonnummer:
030 677 61 61
Onze mooie praktijk is voorzien van zeer moderne apparatuur en voorziet in alle gemakken voor onze patiënten
Voor spoedeisende behandeling buiten openingstijden kunt u onderstaande button aanklikken