Logo - Tandartspraktijk Leidsche Rijn

Knarsplaat

Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen. Meestal is tandenknarsen of kaakklemmen onschuldig, maar het kan problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen of kiezen, kaakklachten, vergroting van de kauwspieren of migraine.

Oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen

De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen.  Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren een rol.

Diagnostiek van tandenknarsen en kaakklemmen

Voor het vaststellen van het probleem gaat uw tandarts na of u zelf bewust bent van kaakklemmen en tandenknarsen en of het nadelige gevolgen heeft voor uw gebit. Uw partner of familieleden kunnen ook aangeven of u ’s nachts aan het knarsen bent. De tandarts vraagt verder naar factoren die de mogelijke oorzaak zijn van het knarsen (bijvoorbeeld stress, alcoholgebruik, roken, algemene gezondheid). Daarnaast kijkt de tandarts naar de aanwezigheid van slijtage.

Knarsplaat - Tandartspraktijk Leidsche Rijn

Behandeling bij tandenknarsen en kaakklemmen

Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. U kunt daarbij extra hulp krijgen. Uw tandarts kan een aantal adviezen en eventueel een knarstplaat(ook genoemdopbeetplaat of splint) maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtageen zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.

Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut u helpen met diverse oefeningen die hetklemmen verminderen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten. Leren omgaan met stress en ontspanningsoefeningen zijn de belangrijkste factoren om knarsen en klemmen te verminderen.

Andere mogelijkheid is met behulp van Botox ( merknaam voor Botulinum Toxine) injecties in de kaakspieren zodat de spierspanning verlaagd wordt. De klachten verminderen en het tandenknarsen afneemt of stopt. De benodigde hoeveelheid Botox is afhankelijk van de ernst van de klachten en van de spierdikte . Voor een optimaal resultaat moet de behandeling enkele malen herhaald worden, met tussenpauzes van ongeveer 4 maanden. De botuline toxine wordt met een hele fijne naald in de spieren (masseter en temporalis) toegediend, enkele vrij pijnloze injecties aan elke kant.

Tandartspraktijk Leidsche Rijn

Heb je een vraag of wil je je direct inschrijven?
Maak dan eenvoudig gebruik van onderstaande knoppen

Telefonische bereikbaarheid

Beste patiënt,

Vandaag zijn wij telefonisch niet bereikbaar.
Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen met 0800-8602.
Ook kunt u een email sturen naar: info@tplr.nl voor algemene vragen.
Deze zullen de eerst volgende werkdag in behandeling worden genomen.

Excuus voor het eventuele ongemak,
Team TPLR