Behandeling bij tandenknarsen en kaakklemmen
Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. U kunt daarbij extra hulp krijgen. Uw tandarts kan een aantal adviezen en eventueel een knarstplaat(ook genoemdopbeetplaat of splint) maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtageen zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.
Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut u helpen met diverse oefeningen die hetklemmen verminderen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten. Leren omgaan met stress en ontspanningsoefeningen zijn de belangrijkste factoren om knarsen en klemmen te verminderen.
Andere mogelijkheid is met behulp van Botox ( merknaam voor Botulinum Toxine) injecties in de kaakspieren zodat de spierspanning verlaagd wordt. De klachten verminderen en het tandenknarsen afneemt of stopt. De benodigde hoeveelheid Botox is afhankelijk van de ernst van de klachten en van de spierdikte . Voor een optimaal resultaat moet de behandeling enkele malen herhaald worden, met tussenpauzes van ongeveer 4 maanden. De botuline toxine wordt met een hele fijne naald in de spieren (masseter en temporalis) toegediend, enkele vrij pijnloze injecties aan elke kant.